Εορτασμός Επετείου 100 Χρόνων από την συμβολή της Θάσου στον Α΄Π.Π. (1916-2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου)
[ 08/07/2016 ]

Στις 24 Ιουνίου 2016, με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την συμβολή της Θάσου στον Α΄Π.Π. (1916-2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου), πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις  με παρευρισκομένους τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βουλευτές, εκπροσώπους των τοπικών αρχών, τον Αρχηγό Γ.Ε.Α, και εκπροσώπους από τις πρεσβείες των χωρών των τότε συμμάχων μας (Συγκεκριμένα παραυρέθηκαν: ο ακόλουθος σε θέματα Άμυνας Πλοίαρχος Captain Blackwell από την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, ο Πρόξενος της Σερβίας και ο Στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ιταλίας.

 

Πρόθεση του Δήμου Θάσο, με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και την Αεροπορική Λέσχη Μωραϊτίνης Αριστείδης Α.Λ.Μ.Α (Ομάδα Διοργάνωσης του Airshea Show Καβάλας), ήταν να εορταστεί με ιδιαίτερη λαμπρότητα η επέτειος, να αποδοθούν τιμές στο μνημείο πεσόντων αεροπόρων του Α΄Π.Π, αλλά και να ανακατασκευαστεί το ίδιο πεδίο προσγείωσης, προκειμένου να πετάξει ο Άγγλος πιλότος David Bremner, (με αεροπλάνο ρέπλικα τύπου Bristol Scout) για να τιμήσει τη μνήμη του παππού του, Francis Donald Bremner (Υποπλοιάρχου του Αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού), ο οποίος ήταν από τους πρώτους πιλότους που έδρασαν στον ίδιο αυτό χώρο, 100 χρόνια πριν.

 

Photographer Paschalis Palavοuzis (KASS Media Ops Executive)

 

Σύντομο Ιστορικό του Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου)

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου εντάχθηκε στις δυνάμεις της Entente. (Άγγλοι, Γάλλοι, Καναδοί, Αυστραλοί, κλπ.)

Η γεωστρατηγική θέση της Θάσου συνέτεινε ώστε να δημιουργηθεί (Μάρτιος 1916)

ένα από τα σημαντικότερα πολεμικά αεροδρόμια της περιοχής του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Απέναντί είχαν τις Γερμανικές δυνάμεις με τη συμμαχία των Βουλγάρων, οι αεροπορικές βάσεις των οποίων ήταν στο  Αρκαδικό της Δράμας και από την άλλη μεριά, προς την περιοχή της Καλλίπολης και των Δαρδανελίων της Τουρκίας, τους Γερμανούς που επιχειρούσαν μαζί με τους Τούρκους.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν τη στρατηγική σημασία του νησιού της Θάσου και ιδιαίτερα του Αεροδρόμιου του Πρίνου, για την έκβαση των αεροπορικών επιχειρήσεων.

Από τους δεκαεννιά εν συνόλω πεσόντες αεροπόρους του Α΄Π.Π, οι έντεκα επιχειρούσαν στη Θάσο.

Τα οστά τους φυλάσσονται ευλαβικά στο λαμπρό μνημείο που ανήγειρε ο Δήμος μας το 2012 για να τιμήσει τη μνήμη τους, στην προβλήτα του Λιμανιού του Πρίνου.

Η εκτενής έρευνα γύρω από την Ιστορία του Α’Π.Π. στη Θάσο, η οποία ξεκίνησε το 2011, από την ειδική ομάδα που συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό, έφερε στο φως στοιχεία παντελώς άγνωστα, όπως το αεροδρόμιο του Αρκαδικού απ όπου επιχειρούσαν οι Γερμανοί με την συμμαχία των Βουλγάρων και την Γερμανική Στρατιωτική λέσχη στη Δράμα (που σώζεται ακόμη), τον τάφο του ήρωα πιλότου Σπυρίδωνα Χάμπα που έπεσε στα Δαρδανέλια, αλλά και ευρήματα με παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως η  ανακάλυψη υπολειμμάτων αεροπλάνου (τύπου Sopwith Camel F1) που κατέπεσε το 1918 σε βουνοπλαγιά της Καλλιράχης, τα οποία περισυλλέξαμε και φυλάσσουμε, προσδοκώντας στη δημιουργία ενός μουσείου.

To «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά,  οι τέσσερις βουλευτές του νομού Καβάλας: Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα,  οι θεματικοι Αντιπεριφερειάρχες Αμοιρίδης και Παπαδόπουλος, ο εντεταλμένος περ. συμβουλος για θέματα Θάσου κος Τσολάκης, ο Δήμαρχος Νέστου, ο Αρχηγός Γ.Ε.Α Αντιπτέραρχος κος Βαϊτσης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών τοπικών αρχών και φορέων αλλά και εκπρόσωποι από τις πρεσβείες των χωρών των τότε συμμάχων μας (Συγκεκριμένα παραυρέθηκαν: ο Πλοίαρχος captain Blackwell από την Πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας, ο Πρόξενος της Σερβίας και ο Στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ιταλίας).

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τραγούδια από τη δημοτική χορωδία Θάσου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο κ.κ. Χατζηεμμανουήλ και Καμμένος. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο των πεσόντων πιλότων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου έμπροσθεν του μνημείου-οστεοφυλακίου στην προκυμαία Πρίνου. Στη συνέχεια, πάνω από τον χώρο του μνημείου πέταξαν τιμώντας τους νεκρούς συναδέλφους τους τρία αεροπλάνα F16 και ένα αεροσκάφος Τ6.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο αεροδρόμιο του Καζαβητίου με τους παρευρισκομένους να παρακολουθούν μία δεκάλεπτη επίδειξη από F16, και ένα ελικόπτερο της ομάδας Vostok, το οποίο έκανε χαμηλές πτήσεις πάνω από τον αεροδιάδρομο, ενώ πολύς κόσμος είχε την ευκαιρία να δει από κοντά το διπλάνο ρέπλικα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Bristol Scout και να φωτογραφηθεί με τον πιλότο David Bremner, εγγονό του Αεροπόρου Donald Bremner ο οποίος πριν από εκατό χρόνια υπήρξε ο πρώτος Άγγλος πιλότος που προσγειώθηκε στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο.

Ο κ. Καμμένος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορία του αεροδρομίου αποδεικνύει ότι η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν σύμμαχος του ΝΑΤΟ, καθώς και εγγυητής της σταθερότητας της περιοχής. Ακόμη, σημείωσε ότι θα ήταν ευχής έργον οι εκδηλώσεις να επαναληφθούν και του χρόνου, ευχαριστώντας  όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την άψογη διοργάνωση των εκδηλώσεων, οι οποίες έκλεισαν με τις τιμητικές διακρίσεις του κου Bremner από τον κ. Καμμένο και τον δήμαρχο Θάσου, σε μία ειδική τελετή στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Iliomare, ενώ ο δήμαρχος Θάσου, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ανακήρυξε τον κ. Bremner επίτιμο δημότη του νησιού.

Αρκετός κόσμος παραβρέθηκε στους χώρους διεξαγωγής των εκδηλώσεων με τους διοργανωτές  να αποσπούν εγκωμιαστικά σχόλια.

Θάσος 1916-2016 | 100 Χρόνια Αεροπορικής Ιστορίας | Συνοπτικό βίντεο εκδηλώσεων

 

 

 


Εγγραφή στο newsletter Αποστολή με e-mail
Share |
Γράψτε ένα σχόλιο
Όνομα:
E-mail (δε δημοσιεύεται):
Να ενημερώνομαι σε αυτό το e-mail για νέα σχόλια
Σχόλιο:

Τελευταία Άρθρα

Η STAR ALLIANCE ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ [ 28/05/2017 ]
To 2ο Plane Pull στην Ελλάδα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»! [ 07/05/2017 ]
Η Emirates εγκαινίασε τη νέα πτήση προς Νέα Υόρκη μέσω Αθήνας [ 13/03/2017 ]
Αεροδρόμιο Αθηνών: Κίνηση 2016 [ 16/01/2017 ]
Νέο ρεκόρ πτήσης ηλεκτρικού αεροπλάνου [ 22/12/2016 ]
H AEGEAN και η Olympic Air τίμησαν μαζί με την Πολεμική Αεροπορία την Γιορτή της Αεροπορίας [ 07/11/2016 ]
H RYANAIR ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΑΑ [ 06/11/2016 ]
Απαγορεύσεις πτήσεων ελικοπτέρων στη Μύκονο και όχι μόνο [ 15/07/2016 ]
Εορτασμός Επετείου 100 Χρόνων από την συμβολή της Θάσου στον Α΄Π.Π. (1916-2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου) [ 08/07/2016 ]
Εορτασμός πρώτης πτήσης του JUMBO 747 της Ολυμπιακής στο Ελληνικό [ 27/12/2015 ]

Δείτε όλα τα Άρθρα »