Εορτασμός πρώτης πτήσης του JUMBO 747 της Ολυμπιακής στο Ελληνικό
[ 27/12/2015 ]

 

Γιορτάζουμε – Θυμόμαστε – Τιμούμε

Φωτογραφίες: Χριστόφορος Στεφανίδης

8 Δεκεμβρίου 1973, ήταν η μέρα της πρώτης πτήσης του 747 – SX-OAB για Νέα Υόρκη. Πριν ένα χρόνο, το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.), πραγματοποίησε αναπαράσταση αυτής της πρώτης πτήσης του Jumbo του Ωνάση, 41 χρόνια μετά.

ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α.:
Σήμερα, 42 χρόνια μετά, βρεθήκαμε πάλι στον ίδιο χώρο, για να θυμηθούμε την ιστορία μας και να αφιερώσουμε αυτήν την ημέρα για να τιμήσουμε τους συναδέλφους μας, που χάθηκαν εν πτήσει.

Να τονίσουμε, στο σημείο αυτό ότι, η Ο.Α. κατείχε παγκόσμια την τρίτη θέση στην ασφάλεια των πτήσεων και δεν μετράει παρά ελάχιστα ατυχήματα στην 50χρονη πορεία της στους ουρανούς.

Επίσης, θέλουμε να πούμε ότι, οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Κέντρου, πραγματοποιούνται με στόχο την προώθηση της ιστορικότητας του χώρου, την αναγκαιότητα ίδρυσης Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στον παραπάνω στόχο.

Με αφορμή τον εορτασμό της ΠΡΩΤΗΣ ΠΤΗΣΗΣ ΤΟΥ BOEING 747 ΘΥΜΗΘΗΚΑΜΕ την ιστορία μας και ΤΙΜΗΣΑΜΕ τους συναδέλφους μας που «χάθηκαν» εν πτήσει με αγώνα δρόμου 5 Km στο διάδρομο 33 (προσγείωσης – απογείωσης)


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, οποίος έδωσε την εκκίνηση του αγώνα, ο εκπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας ETIHAD AIRWAYS, κ.Φίλιππος Φιλίππου, η οποία ήταν και ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της εκδήλωσης, ο κ.Ιωάννης Σχίζας, πρόεδρος Συνταξιούχων Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, το Δ/Σ του ΣΣΕΑΠΑΕ, με τον πρόεδρό του κ.Γιώργο Σταύρου, η κα Άννα Βελισσαρίου, η οποία ήταν πλήρωμα στην πτήση ΟΑ3838 (ΑΘΗΝΑ – ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ, 14/9/99) και ένα από τα έξι άτομα που επέζησαν, αθλητές, καθώς και μέλη και φίλοι του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α. και της Αεροπορίας.

 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, παραβρέθηκε στην εκδήλωση, δίνοντας την εκκίνηση στους αθλητές του αγώνα δρόμου. Φωτογραφίζεται με τον πρόεδρο του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α., Βασίλη Τσατσαράγκο και τον Α΄Αντιπρόεδρο, Αντώνη Τζίμο.

 

Εθελοντές και μέλη του Δ/Σ του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α., φωτογραφίζονται με την Άννα Βελισσαρίου,
ένα από τα 6 άτομα που επέζησαν του δυστυχήματος της πτήσης ΟΑ3838 (14/09/1999)


Ευχαριστούμε την αεροπορική εταιρεία ETIHAD AIRWAYS, η οποία, ως ΜΕΓΑΣ ΧΟΡΗΓΟΣ της εκδήλωσης, πρόσφερε ένα αεροπορικό εισιτήριο σε προορισμό του δικτύου της εταιρείας, σε έναν από τους δρομείς που έλαβαν μέρος στον αγώνα, μετά από κλήρωση. Ο τυχερός της κλήρωσης ήταν ο κ.Πέτρος Σεϊμένης (Αρ.Συμμετοχής 40).

Η ETIHAD AIRWAYS, Μέγας Χορηγός της εκδήλωσης, με τον εκπρόσωπο της, τον κ.Φίλιππο Φιλίππου (αριστερά) έδωσε το παρών.


Ευχαριστούμε επίσης όλους τους δρομείς που συμμετείχαν στην γιορτή και όλους τους συναδέλφους που έχουν προσφέρει τις στολές τους για το Μουσείο, κάποιες από τις οποίες φόρεσαν παιδιά συναδέλφων, που μετείχαν στην εκδήλωση αυτή και υποδέχθηκαν τον κόσμο στο αεροσκάφος.

Τέλος, ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές του ΠΟΛ.Κ.Ε.Ο.Α., που βοήθησαν στην πραγματοποίηση αυτής της γιορτής:

Γεωργουδέλη Κωνσταντίνο, Δακτυλίδη Άννα, Δημητρακοπούλου Ιωάννα, Δήμου Κωνσταντίνα, Ιωσηφίδη Ιορδάνη, Κονίδη Τζένη, Μάναρη Γιώργο, Μαρινάκη Κατερίνα, Παπακωστόπουλου Δημήτρη, Περράκη Μαρία, Στεφανίδη Χριστόφορο, Φιλίππου Φίλιππο, Χατζηνικήτα Καίτη και Melani David.

Η ιστορία του Β747

Το Β747 είναι το SX-OAB, Serial Nbr 20825 και Line Nbr 223, δηλαδή το διακοσιοστό εικοστό τρίτο αεροπλάνο της BOEING. Η πρώτη δοκιμαστική του πτήση, έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1973. Παραδόθηκε και εντάχθηκε στον στόλο της Ο.Α., στις 7 Δεκεμβρίου 1973 και έκανε την πρώτη του πτήση στις 8 Δεκεμβρίου 1973. Έχει τέσσερις κινητήρες και η χωριτικότητά του είναι 400 επιβάτες και άνω.

Το όνομά του είναι ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΑΕΤΟΣ

Έκανε όλα τα υπερατλαντικά ταξίδια, δηλ.Αμερική Καναδά, Αφρική. Μέχρι το 1999, πετούσε με τα χρώματα της Ο.Α. και το 2003, πέρασε στην ιδιοκτησία της Ο.Α.

Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι τα αρχαιοελληνικά του στοιχεία (όπως ήθελε ο Ωνάσης), με το εσωτερικό του αεροσκάφους να έχει 4 ζώνες, οι οποίες έχουν αναπαραστάσεις και ονόματα από την Ακρόπολη (Προπύλαια, Ερέχθειο, Παρθενώνας…)

 

 


Εγγραφή στο newsletter Αποστολή με e-mail
Share |
Γράψτε ένα σχόλιο
Όνομα:
E-mail (δε δημοσιεύεται):
Να ενημερώνομαι σε αυτό το e-mail για νέα σχόλια
Σχόλιο:

Τελευταία Άρθρα

Η STAR ALLIANCE ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ [ 28/05/2017 ]
To 2ο Plane Pull στην Ελλάδα για «Το Χαμόγελο του Παιδιού»! [ 07/05/2017 ]
Η Emirates εγκαινίασε τη νέα πτήση προς Νέα Υόρκη μέσω Αθήνας [ 13/03/2017 ]
Αεροδρόμιο Αθηνών: Κίνηση 2016 [ 16/01/2017 ]
Νέο ρεκόρ πτήσης ηλεκτρικού αεροπλάνου [ 22/12/2016 ]
H AEGEAN και η Olympic Air τίμησαν μαζί με την Πολεμική Αεροπορία την Γιορτή της Αεροπορίας [ 07/11/2016 ]
H RYANAIR ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΑΑ [ 06/11/2016 ]
Απαγορεύσεις πτήσεων ελικοπτέρων στη Μύκονο και όχι μόνο [ 15/07/2016 ]
Εορτασμός Επετείου 100 Χρόνων από την συμβολή της Θάσου στον Α΄Π.Π. (1916-2016), μέσω των δράσεων του Πολεμικού Αεροδρομίου Καζαβητίου (Πρίνου) [ 08/07/2016 ]
Εορτασμός πρώτης πτήσης του JUMBO 747 της Ολυμπιακής στο Ελληνικό [ 27/12/2015 ]

Δείτε όλα τα Άρθρα »